akademiaciastka.pl
Akademia Ciastka 2018/2019. Wszelkie prawa zastrzeżone.
wiedza
Zabawa
integracja
sensoryka
Nasza misja
Kontynuowanie tradycji
Kołacz to tradycyjny słowiański bochen, wypiekany na specjalne okazje. Tajemnicę przepisu tego pradawnego chleba przekazali nam nasi przodkowie. Podzielimy się nim z naszymi gośćmi..
Poczuć się jak piekarz
Ręczne wyrabianie ciasta jest jednym z najważniejszych i najtrudniejszych etapów produkcji. Wymaga dużej siły i wytrwałości. Podczas zagniatania warto zaobserwować zmiany zachodzące w cieście oraz poczuć aromaty dodanych przypraw.
Wspólna zabawa
Nasze warsztaty to edukacja przez zabawę. Staramy się aby każdy etap powstawania chleba lub ciastek był dla uczestnika ciekawą przygodą. Mieszając i wypowiadając odpowiednie zaklęcie zmieniamy biały lukier w kolorowe farby, a ziarna dzięki moździerzom i zaangażowaniu całej grypy przeobrażamy w mąkę.
Zapoznanie z naturą
Dobrze dobrane ziarna zbóż pozwolą na otrzymanie pełnowartościowej mąki potrzebnej do wyprowadzenia idealnego, naturalnego zakwasu chlebowego który jest podstawowym składnikiem staropolskiego chleba. Odpowiednia, codzienna pielęgnacja daje gwarancję doskonałego smaku.
Naturalne składniki
Używamy produktów najwyższej jakości pochodzących od sprawdzonych polskich dostawców. Niektóre z nich wytwarzamy na miejscu, dlatego jesteśmy pewni swoich produktów, którymi dzielimy się z najmłodszymi.
Oferta